Τρόποι Παραγωγικής Συνεργασίας Όταν Δουλεύουμε Από Το Σπίτι

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει πυροδοτήσει την καθιέρωση της εργασίας από το σπίτι (work from home) σε παγκόσμια κλίμακα.

Γιατί οι απομακρυσμένες ομάδες απαιτούν νέες δεξιότητες συνεργασίας; Τι λείπει από τα κείμενα, τα email, τα conference calls και άλλες ψηφιακές επικοινωνίες; Η γλώσσα του σώματος.

Για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους, οι απομακρυσμένες ομάδες πρέπει να βρουν νέους και ευέλικτους τρόπους συνεργασίας.

Δοκιμάστε να επικοινωνείτε μέσω βιντεοκλήσεων. Mε τον τρόπο αυτό μπορούν οι συνομιλητές σας να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματός σας και κάνετε πιο ξεκάθαρο τον τόνο της φωνής σας, αποφεύγοντας παρερμηνίες που θα μπορούσαν να συμβούν με τη χρήση email ή τηλεφώνου.

Όταν οι απομακρυσμένες ομάδες επικοινωνούν σωστά και αξιοποιούν τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεση τους, μπορούν πραγματικά να είναι πιο αποδοτικές από ομάδες που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Ορισμένες χρήσιμες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν από ομάδες κάθε μεγέθους:

  • Μην υποθέτετε ότι οι άλλοι γνωρίζουν την συντομογραφία που χρησιμοποιείτε. Αφιερώστε χρόνο για να επικοινωνήσετε με την πρόθεση να είστε ξεκάθαροι, ανεξάρτητα από το μέσο.
  • Μην “βομβαρδίζετε” την ομάδα σας με μηνύματα. Τα πολλαπλά μηνύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι αναποτελεσματικά (καθώς και ενοχλητικά).
  • Οι απομακρυσμένες ομάδες μπορούν επίσης να θεσπίσουν τους δικούς τους κανόνες επικοινωνίας — π.χ. να χρησιμοποιήσουν το Teams, το Slack, το Google Docs ή το WhatsApp. Αυτοί οι κανόνες μπορούν επίσης να υπάρχουν σε ατομικό επίπεδο, όπως ο προτιμώμενος χρόνος απάντησης, το ύφος και ο τόνος γραφής.
  • Τα εσωστρεφή άτομα μπορούν να αδράξουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες μέσω της εργασίας από το σπίτι. Καθώς είναι ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθουν ασφάλεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της παραγωγικότητας τους.
  • Η δημιουργία online χώρων για εορτασμούς και κοινωνικοποίηση μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις της ομάδας και να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική συνεργασία. Βρείτε τρόπους για να ενισχύσετε το ομαδικό πνεύμα.
Η ManpowerGroup®, η κορυφαία διεθνώς εταιρία εύρεσης, αξιολόγησης, και ανάπτυξης ταλέντων, βοηθά τους εργαζομένους να εξελίσσονται και να ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα,  βρίσκοντας ουσιαστικές θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων.