Τρεις στρατηγικές αποτελεσματικής διαχείρισης απομακρυσμένων ομάδων από την ManpowerGroup

Η εργασία από απόσταση έχει γίνει αναγκαία στις ημέρες που διανύουμε αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων απασχολούνται εκτός των κεντρικών γραφείων της εταιρείας τους. Καθώς προηγούμαστε σε αυτούς τους δύσκολους και απρόβλεπτους καιρούς, η ManpowerGroup έχει καταγράψει τρεις στρατηγικές αποτελεσματικής διαχείρισης και ηγεσίας ομάδων που εργάζονται απομακρυσμένα, θέτοντας την σωστή βάση για το επιτυχημένο και αρμονικό remote work. 


 1. Απόκτηση κουλτούρας- Υιοθετήστε τους νέους τρόπους εργασίας
 • Τα έξυπνα εργαλεία και οι τεχνολογίες παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ποιότητα της απομακρυσμένης εργασίας καθώς διευρύνουν τις δυνατότητες εργασίας σας. 
 • Η ενίσχυση των συνεργασιών θα πρέπει να συνοδεύεται από την διασφάλιση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των δεδομένων. Εξηγείστε στους εργαζομένους σας ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για την προστασία των δεδομένων, εφαρμόζοντας πρακτικές και διαδικασίες που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των δεδομένων της εταιρείας σας.
 • Το αποτέλεσμα έχει σημασία και όχι ο ψηφιακός παρουσιασμός. Πολλοί δίνουν υπερβολική έμφαση στον παρουσιασμό ως πληρεξούσιο της δέσμευσης τους προς την εταιρεία. Θέστε ξεκάθαρους στόχους με βάση τα προσδοκόμενα αποτελέσματα και όχι την τυπική παρουσία στην εργασία.
 • Δημιουργήστε την απαιτούμενη υποδομή για τις ομάδες που εργάζονται απομακρυσμένα, μέσω προγραμματισμένων συναντήσεων και καθημερινών ορόσημων εργασίας (check-in) ​, ενισχύοντας την δέσμευση τους, καθώς με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι είναι μέρος της ομάδας και κατανοούν την αξία που προσφέρουν από την καθημερινή τους εργασία.
 • Αναζητήστε ψηφιακές εκφράσεις που ταιριάζουν στην κουλτούρα της ομάδας. Δημιουργήστε εικονικούς χώρους αναψυχής (π.χ θεματικό κανάλι στο Slack) όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα.
 • Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Η αντιμετώπιση του COVID-19 θα αφήσει πίσω μια «κληρονομιά» πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ένας νέος τρόπος προσέγγισης των ανθρώπινων αναγκών, αποδεικνύοντας ότι είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε τα φυσικά εμπόδια.
 • Ερμηνεύστε την απομακρυσμένη εργασία ως ένα επιχειρηματικό πλεονέκτημα που θα αποκτήσει η εταιρεία σας. Αποφεύγοντας την σύνδεση της εργασίας με έναν συγκεκριμένο χώρο, εκδημοκρατίζετε την απομακρυσμένη εργασία ως ευκαιρία και δημιουργείται ένας νέος κόσμος δυνατοτήτων.
 1. Υπεύθυνη Ηγεσία 
 • Η σωστή προετοιμασία και η υπεύθυνη άσκηση ηγεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την προλαμβάνουσα αντίδραση στην περίοδο κρίσης.
 • Ηγηθείτε μέσω παραδείγματος. Οι ηγέτες θα πρέπει να είναι ορατοί και διαθέσιμοι στα ηλεκτρονικά εργαλεία και κανάλια, να επικοινωνούν με προδραστικό τρόπο και να συμμετέχουν έγκαιρα σε συνομιλίες όταν αυτές υφίστανται.
 • Εμπιστευτείτε τις ομάδες ώστε να ενεργούν πιο αυτόνομα αλλά ακολουθώντας τις διαδικασίες, τις ευθύνες και σαφώς τους καθορισμένους ρόλους ώστε να μπορείτε να μετρήσετε τα αποτελεσμάτων και να αναπροσαρμόσετε τις συμπεριφορές.
 • Εκτιμήστε τον τρόπο που η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να συμβάλει στον μετασχηματισμό του κλάδου, στον επανασχεδιασμό των επιχειρηματικών μοντέλων και στην διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και των αγορών που θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα τον οργανισμό σας.
 1. Εστίαση στην αναβάθμιση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων
 • Βοηθήστε τους ανθρώπους να μάθουν και να προσαρμοστούν στους νέους ρόλους και νέους τρόπους εργασίας.
 • Προετοιμαστείτε για περισσότερη ψηφιακή εκπαίδευση. Τα webinars και online εκπαιδεύσεις μπορούν να λύσουν το «πρόβλημα» των συναθροίσεων. 
 • Δημιουργήστε μια κουλτούρα που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να καλλιεργούν την ικανότητα  εκμάθησης (learnability) και να αναπτύσσουν συνεχώς τις δεξιότητές τους. Η Επανάσταση των Δεξιοτήτων που προβλέψαμε ως όμιλος φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Εξασφαλίζοντας την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των ανθρώπινων δυνάμεων, οι εταιρείες θα παραμείνουν ανταγωνιστικές, με ανθρώπους κινητοποιημένους και προσηλωμένους στην απόδοση αξίας για τον οργανισμό.
Η ManpowerGroup®, η κορυφαία διεθνώς εταιρία εύρεσης, αξιολόγησης, και ανάπτυξης ταλέντων, βοηθά τους εργαζομένους να εξελίσσονται και να ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα,  βρίσκοντας ουσιαστικές θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων.