Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on LinkedIn
Share on email
Share with your email

Startup εταιρείες: restart στην προσέλκυση ταλέντου

Αν έχετε μια startup εταιρεία ή ασχολείστε με το startup οικοσύστημα, η Τεχνολογία ήταν πάντα η συγκολλητική ουσία που έδενε το business mix σας. Ποιες είναι οι προκλήσεις για εσάς σήμερα; Ποιες λύσεις μπορείτε να βρείτε στη διαχείριση των ανθρώπων σας, του πάγιου κεφαλαίου σας; Τι προβλέπεται για το επόμενο διάστημα 2020/2021;

“First the ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”, είχε πει ο Γκάντι. Και φαίνεται ότι αυτό εφαρμόζει τέλεια στον τρόπο που εξελίχθηκαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια:  Στην αρχή αμφισβητήθηκαν, λοιδορήθηκαν από άλλους, πολεμήθηκαν, και τελικά πολλές από αυτές απέδειξαν τη δύναμή τους.

Αν οι παραδοσιακές επιχειρήσεις είναι ένα μεγάλο γρανάζι της οικονομίας, τότε οι startup επιχειρήσεις είναι ένα μικρός αλλά ευέλικτος και γρήγορος μοχλός που κινεί τη «μηχανή». Είναι συνυφασμένες με τη δημιουργικότητα, την Καινοτομία, την Ευελιξία και την Τεχνολογία, με την τελευταία να παίζει προεξάρχοντα ρόλο. Και κάνουν κάτι που πριν μερικά χρόνια φαινόταν σπαζοκεφαλιά: φέρνουν μέγιστα αποτελέσματα βασιζόμενες σε περιορισμένους (αρχικά) πόρους.

Τι άλλαξε από την εμφάνιση του COVID-19;

Με την έλευση του COVID-19, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), άρχισε να χτυπάει καμπανάκι για μείωση της δραστηριότητας που αγγίζει σθεναρά και τις startups, με τον περιορισμό της ρευστότητάς τους και της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν να κάνουν και με το ότι ως εταιρείες τείνουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες υψηλού ρίσκου.

  1. Ωστόσο, οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι startups συνεχίζουν να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην οικονομία. Πολλές καινοτόμες startup ενήργησαν με γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στην πανδημία και βοήθησαν τον κόσμο να κάνει τη στροφή που έπρεπε προς την digital εργασία, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας.
  2. Κάποια κράτη άρχισαν να λαμβάνουν οικονομικά μέτρα προστασίας των startups, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το καλό είναι ότι και στην Ελλάδα έρχεται στήριξη μέσα από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, Elevate Greece. Το Elevate Greece θα δίνει φορολογικά κίνητρα, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και δαπανών, φορολογικές εκπτώσεις σε χρηματοδότες κλπ.
  3. Αναπτύχθηκε το Crowdfunding ως λύση χρηματοδότησης των startups στα χρόνια του κορωνοϊού, ενώ συνήθως μιλούσαμε για Angel investors, για seed funding και για bootstrapping.
  4. Νέες startups έκαναν την εμφάνισή τους, άλλες άλλαξαν ρότα βασιζόμενες στην εγγενή ευελιξία που έχουν, και άλλες οργάνωσαν δράσεις όπως το COVID-19 Response Greece, που δημιουργήθηκε για τη μάχη κατά του κορωνοϊού μέσα από τη συνεργασία startup και εθελοντών της Θεσσαλονίκης.
  5. Σημαντικό είναι επίσης ότι το Startup Weekend τον Απρίλιο που πέρασε, εστίασε στην εύρεση λύσεων απέναντι στην πανδημία.

Ποιες είναι οι φάσεις μιας startup σήμερα και πώς μπορείτε να βρείτε στήριξη σε επίπεδο HR Consulting;

Κάτι που μένει σταθερό παρά τις αναταράξεις της πανδημίας, είναι τα στάδια που καθορίζουν την πορεία μιας startup, κι αν είστε μέλος τους οικοσυστήματος αυτού, τώρα θα βρίσκεστε σε ένα από αυτα.

Τι νέο έρχεται στο startup οικοσύστημα το επόμενο διάστημα 2020/2021 στην Ελλάδα;

  • Το πιο σημαντικό ίσως νέο είναι ότι μπαίνει σε λειτουργία όπως αναφέραμε το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, Elevate Greece, που σίγουρα θα χαρτογραφήσει το τοπίο της startup επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αλλά και θα διευκολύνει τις χρηματοδοτήσεις από επενδυτές (Angel Investors, Venture Capital Funds).
  • Επίσης ξεκινάει το επόμενο 6μηνο Incubation πρόγραμμα του Orange Grove, που θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Θα περιλαμβάνει 12 εβδομάδες εντατικής εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης (βασική εκπαίδευση, καθοδήγηση κ.λπ.) και άλλες 12 πιο εξειδικευμένης υποστήριξης.
  • Πολύ ενδιαφέρον και φιλόδοξο είναι ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι για τις startup. Πέρα από τους δρόμους που ανοίγει ο COVID-19 (π.χ. startup Υγείας που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας και την προσαρμογή σε έναν πιο ασφαλή κόσμο), δημιουργείται και η πρώτη στην Ελλάδα θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων με αντικείμενο τις τεχνολογίες του διαστήματος! Θα λέγεται ESA BIC και θα στηρίζει startups που θα έχουν διαστημικό αντικείμενο και αντίστοιχες καινοτομίες.

Ένα restart για τις startup

Απ’ ό,τι φαίνεται οι startup, αν χειριστούν υπεύθυνα το Ανθρώπινο Κεφάλαιό τους, θα μπορέσουν να ακολουθήσουν πιο γρήγορα τις εξελίξεις που δημιούργησε ο COVID-19. Είναι «μαθημένες στα δύσκολα», όπως δηλώνει ο Γ. Κουρκουτάς (αρχισυντάκτης στο Startupper.gr, Startupper Mag και στο Westart.gr). Είναι ευκαιρία να παραδειγματιστούν όλες τις επιχειρήσεις ειδικά οι μεγαλύτερες, αφού οι startups «λειτουργούν με ορίζοντα μερικών μηνών, με περιορισμένα κεφάλαια, πρέπει συνεχώς να ελίσσονται και να κάνουν “pivot” για να βρουν το κοινό τους και να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους». Ο τρόπος που δουλεύουν είναι ό,τι ακριβώς ζητάει η νέα εποχή από όλους.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Έχετε απορίες;

Ρωτήστε την ομάδα μας!