Καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown και να μειώνουν τους περιορισμούς, οι επιχειρήσεις αρχίζουν να δημιουργούν σχέδια για την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα πρώτα δείγματα έρχονται από τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Ζηλανδία, τους Σκανδιναβούς, την Ισπανία, την Ιταλία και πολλές ακόμα χώρες, οι οποίες σχεδιάζουν την ασφαλή επιστροφή χιλιάδων υπαλλήλων στην εργασία τους τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Σε αυτήν την εποχή της συνείδησης της υγείας και της καινοτομίας, η προσοχή των ηγετών μας θα πρέπει να στραφεί στην ασφαλή επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία τους. Αυτό περιλαμβάνει σχεδιασμό για το πώς μπορεί να μοιάζει η νέα κανονικότητα και πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα άτομα να πράττουν με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και να προσαρμόζουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους.
Όταν μιλάμε για το πώς θα επανεκκινήσουμε την οικονομία και τους χώρους εργασίας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι θέλουν να αισθάνονται καθησυχασμένοι, απαιτώντας συνεπή επικοινωνία και διορατικότητα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, προκειμένου να πετύχουμε μια επιτυχημένη επανεκκίνηση.
Παρακάτω θα δούμε ορισμένες νέες πρακτικές και συμπεριφορές για τον χώρο εργασίας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, οι οποίες συμβάλλουν στη διασφάλιση της υγείας και ευημερίας του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ανάγκη για περισσότερο χώρο
Η τρέχουσα ανάγκη για ευαισθητοποίηση γύρω από την υγιεινή και τον προσωπικό χώρο θα επηρεάσει άμεσα τους χώρους εργασίας ώστε οι υπάλληλοι να αισθανθούν άνετα να επιστρέψουν.
Πολλές αλλαγές έχουν ήδη δει αρχίσει να γίνονται, όπως η τοποθέτηση αντισηπτικών στα γραφεία, η εστίαση της καθαριότητας στα πόμολα και άλλων κοινόχρηστων επιφανειών καθώς και η ενθάρρυνση για ελαχιστοποίηση των ατόμων που μοιράζονται το ίδιο ασανσέρ. Ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί προμηθεύσουν τους εργαζόμενους με μάσκες, να λαμβάνουν την θερμοκρασία σώματος τους ή ακόμα και να διενεργούν τεστ για τον ιό, με στόχο τη μείωση του άγχους και αύξησης της εμπιστοσύνης των εργαζομένων μέσα από τα μέτρα που λαμβάνονται.
Οι οργανισμοί μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν πιο σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, όπως ο επανασχεδιασμός των γραφείων εργασίας όπως και κάποιων γραφείων που συνηθίζουν να δέχονται πολύ κόσμο. Κατά την τελευταία δεκαετία, πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει γραφεία ανοιχτού τύπου (open-space) αντί των ατομικών, με αποτέλεσμα ο χώρος γραφείου που διατίθεται ανά εργαζόμενο να μειώνεται. Τέτοιου είδους πρόσφατες πρακτικές σχεδιασμού γραφείων, συμπεριλαμβανομένης και της πρακτικής όπου οι εργαζόμενοι κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον και μοιράζονται το ίδιο γραφείο, ενδέχεται προσωρινά να επανεξεταστούν, τουλάχιστον έως ότου υποχωρήσει η πιθανότητα μιας δεύτερης κρίσης ή η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.
Προκειμένου να εφαρμοστεί η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ κάθε υπαλλήλου, τα γραφεία που είναι κολλητά το ένα στο άλλο θα χρειαστεί να διαχωρίσουν ή εναλλακτικά οι υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται εναλλάξ. Ομοίως, εάν δεν εφαρμοστούν αυστηρότερα πρωτόκολλα καθαρισμού, οι εργαζόμενοι ίσως θα προτιμούν έναν καθορισμένο χώρο εργασίας που δεν είναι κοινόχρηστος.
Επανεξέταση της εργασίας από στο σπίτι
Η εργασία από το σπίτι για τουλάχιστον λίγες μέρες την εβδομάδα είναι επιθυμητή από πολλούς εργαζόμενους και μπορεί να ήρθε για να μείνει.
Πριν από την πανδημία, πολλοί εργοδότες αρνούνταν να αφήσουν το προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση. Ορισμένοι εργοδότες ήταν δύσπιστοι για το πόσο παραγωγικοί θα ήταν εργαζόμενοι αν δεν εργάζονταν από το γραφείο.
Σε αντίθεση με την παραπάνω άποψη, έρευνες διαπιστώνουν πως οι εργαζόμενοι από απόσταση μπορεί συχνά να είναι πιο παραγωγικοί, να αλληλοεπιδρούν περισσότερο, να είναι λιγότερο αγχωμένοι, πιο ικανοποιημένοι καθώς και λιγότερο πιθανό να παραιτηθούν σε σχέση με εκείνους που εργάζονται από το γραφείο. Τώρα που φαίνεται πως η εργασία από το σπίτι είναι δυνατή για εκατομμύρια εργαζόμενους, μόλις αρθούν τα μέτρα αποστάσεων, περισσότεροι εργοδότες θα επανεξετάσουν τον τρόπο εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο εργασίας. Όχι μόνο περισσότεροι υπάλληλοι είναι πιθανό να ζητήσουν ευελιξία ως προς την τοποθεσία εργασίας τους, καθώς θα ωφεληθεί η ισορροπία της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής, αλλά και οι εργοδότες μπορεί να επανεξετάσουν τις ανάγκες σε χώρους εργασίας, εφόσον θα υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι στο γραφείο.
Αυτή η αλλαγή στη δομή του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί επίσης να ευνοήσει τη δημιουργία νέων ευκαιριών για μεγαλύτερο εύρος ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων γονέων και των ατόμων με αναπηρίες που μέχρι τώρα ήταν δυσκολότερο για αυτούς να μετακινηθούν και να εργαστούν σε ένα περιβάλλον γραφείου.
Η επικοινωνία είναι το κλειδί
Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια παραμένουν βασικά στοιχεία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Πολλοί εργοδότες πραγματοποιούν έρευνες, ρωτώντας τους εργαζόμενους τι λειτουργεί για αυτούς, τι περιμένουν από τον εργοδότη τους και τι περισσότερο μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν. Κανείς δεν γνωρίζει όλες τις απαντήσεις, αλλά η σαφής επικοινωνία που εστιάζει στα δεδομένα και τις πληροφορίες έχει αναμφίβολα σώσει ζωές και θα βοηθήσει τους ανθρώπους να εργαστούν με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Κοιτάμε το μέλλον, όχι το παρελθόν
Τώρα είναι η στιγμή να αγκαλιάσουμε ένα κοινό όραμα για το αύριο. Αυτός ο ξαφνικός μετασχηματισμός του τρόπου με τον οποίο όλοι εργαζόμαστε θα διαρκέσει. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές προσφέρουν μια ευκαιρία στους εργαζομένους να αναπτύξουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με βάση τον τρόπο ζωής τους. Εδώ και χρόνια έχουμε ακούσει για την αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερη ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως εργασίας, και τώρα θα μπορούσε να είναι η ώρα για τους εργοδότες να αρχίσουν να το προσφέρουν, μειώνοντας ενδεχομένως την ανάγκη για ακριβούς χώρους γραφείων.
Οι εργοδότες πρέπει να είναι μέρος της λύσης και να θέσουν την ευημερία των ανθρώπων τους στο επίκεντρο των πράξεων τους, προστατεύοντας την βιωσιμότητα. Εάν παραμείνουμε ενωμένοι, ανοιχτοί σε νέες πρακτικές και ανθεκτικοί, όλοι μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στη εργασία μας – στη νέα κανονικότητα.