FinΤech: όταν οι άνθρωποι φτιάχνουν το μέλλον
Εκεί που οι Χρηματοπιστωτικές συναλλαγές συναντιούνται με την Τεχνολογία, γεννιέται μια Fintech εταιρεία. Πώς στελεχώνεται όμως; Και πόσο κρίσιμο asset είναι οι άνθρωποί της;
Ο κλάδος του Fintech (Financial Technology) είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς παγκοσμίως, με τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε εταιρείες του συγκεκριμένου τομέα να ξεπερνούν τα 25 δισ. δολάρια μόνο το πρώτο μισό του 2020! Δεν ήταν ποτέ ένα απλό trend οι FinTech εταιρείες. Ήταν κάτι που φαινόταν εδώ και μερικά χρόνια ότι νομοτελειακά θα εξαπλωθεί. Οι συναλλαγές μας με τις τράπεζες γίνονταν όλο και περισσότερο εξ αποστάσεως, οι ηλεκτρονικές πληρωμές και τα mobile wallets μπήκαν στην ημερησία διάταξη, οι άνθρωποι άρχισαν να ψάχνουν νέες μορφές δανειοδότησης (π.χ. P2P Lending), και ο αυτοματοποιημένος έλεγχος των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (π.χ. Robo-Advisors) έγινε ανάγκη. Πίσω από όλα αυτά, ήταν οι παροχές FinTech εταιρειών που ανήκουν σε ένα νέο οικοσύστημα. Νεοφυείς επιχειρήσεις φυσικά, με ταλαντούχους ανθρώπους από πίσω, συνιδρυτές που συνήθως κάποιος κατείχε το κομμάτι της Τεχνολογίας και κάποιος το κομμάτι των Χρηματοοικονομικών.
Οραματιστές ήταν οι άνθρωποι που μπήκαν στον στίβο με τις Fintech και από νωρίς βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: πώς θα στελεχώσουν τις εταιρείες τους. Δεν υπήρχε ήδη χαραγμένο μονοπάτι. Στην Ελλάδα τα πράγματα άρχισαν να οργανώνονται μόλις τον Μάρτιο του 19, όταν δημιουργήθηκε ο Κόμβος Καινοτομίας FinTech.
Τι προσέφερε ο Κόμβος Καινοτομίας FinTech;
Ο Κόσμος Καινοτομίας άρχισε να λειτουργεί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ως κεντρικό σημείο επαφής για επιχειρήσεις (νεοσύστατες ή υπάρχουσες, εποπτευόμενες και μη, εταιρείες τεχνολογίας κ.λπ.) αλλά και φυσικά πρόσωπα που θέλουν να εισάγουν καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, υπηρεσίες ή/και επιχειρηματικά μοντέλα. Ο Κόμβος παρέχει υποστήριξη που συνίσταται κυρίως στο να ενημερώνει την FinTech αυτή κοινότητα σχετικά με το ισχύον κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο.
Στο θέμα του Recruiting ποιος βοηθάει;
Ο κλάδος του FinTech ανοίγει μια νέα κατηγορία θέσεων εργασίας. Όμως εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των απαιτήσεων μιας FinTech εταιρείας, οι υποψήφιοι καλούνται να έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ: να είναι φυσικά εξοικειωμένοι με την Τεχνολογία ή/και τα Χρηματοοικονομικά, να είναι “curious minds”, δηλαδή ανήσυχα πνεύματα, να σκέφτονται “out of the box”. Ποιοι έχουν μεγαλύτερη ζήτηση; Οι Mobile application developers συνεχίζουν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ζήτησης. App developers που ξέρουν περισσότερες από μία γλώσσες προγραμματισμού, όπως Java, HTML5, Objective-C, C++, C#, Python και Swift, μαζί με όσους έχουν UX και UI design skills, είναι οι πιο δημοφιλείς στο FinTech χώρο (ή αλλιώς Χρηματοοικονομική Τεχνολογία, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά). Μπορείτε να βρείτε όλες τις παραπάνω εξατομικευμένες λύσεις για την FinTech επιχείρησή σας, μέσα από τις Υπηρεσίες IT Recruitment της ManPowerGroup. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της ManpowerGroup βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση στελεχών στον κλάδο της Πληροφορικής αλλά και των Χρηματοοικονομικών, και είναι έτοιμοι να βρουν για εσάς το κατάλληλο ταλέντο με την αντίστοιχη εμπειρία που αναζητάτε. Άλλα skills που ζητούνται είναι:
Για να έχετε την ασφάλεια ότι προσελκύετε τα σωστά ταλέντα στο FinTech εγχείρημά σας είναι σημαντικό να έχετε στο οπλοστάσιό σας και λύσεις όπως τα Assessment Tools που εμπιστεύεται και παρέχει η ManPowerGroup, και που έχουν δημιουργηθεί από Ηγέτιδες Εταιρείες Assessment στον κόσμο. Η διαδικασία του Hiring στον FinTech κλάδο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα soft/human skills και να δίνει μετρήσιμα αποτελέσματα για να προσελκύετε, προσλαμβάνετε και διατηρείτε τα κατάλληλα ταλέντα του χώρου.
Τα Assessment Tests είναι μια σειρά από 20 εργαλεία αξιολόγησης που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα προσωπικών και τεχνικών δεξιοτήτων ανταποκρινόμενα σε μια πληθώρα επαγγελμάτων (Job Performance Personality Inventory, Administrative Assistants, Sales & Marketing Managers, Financial Advisor, Design Engineer, Customer Service κλπ). Τα τεστ αυτά παρέχονται από την Career Harmony, θυγατρική εταιρεία της ManpowerGroup και κορυφαίο παγκόσμιο πάροχο λογισμικού για συστήματα αξιολόγησης υποψηφίων (ATS / Applicant Tracking System).
Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία προσωπικής αξιολόγησης που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας, της ομαδικότητας και της επικοινωνίας σε μια ομάδα. Το μοντέλο DiSC βοηθά τους εργαζομένους να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σε σχέση με τους άλλους - μέσα σε μια ομάδα εργασίας, σε μια τμήμα πωλήσεων, σε μια ηγετική θέση ή άλλες εργασιακές σχέσεις.
Το SkillsinSight είναι ένα αποκλειστικό εργαλείο της ManpowerGroup, και ερευνά το πόσο πιθανό είναι ένας υποψήφιος ή εργαζόμενος να επιτύχει στον ρόλο που θα του ανατεθεί από τον οργανισμό. Μελετώντας στην ουσία το επίπεδο απασχολησιμότητας ενός υποψηφίου, το SkillsinSight δίνει σε κάθε εταιρεία σημαντική πληροφόρηση.
Πώς θα βοηθήσετε στην Ανάπτυξη Καριέρας των εργαζομένων σας στον χώρο του FinTech;
Στις Λύσεις Ταλέντου (Talent Solutions) που προσφέρει η ManpowerGroup, μεγάλη αξία έχουν τα Προγράμματα Ανάπτυξης Καριέρας. Είναι για κλάδους όπως το FinTech, μια καινοτόμα λύση ώστε να εκπαιδεύσετε αφενός τους Managers σας να λειτουργούν ως πραγματικοί career coaches σε αυτόν τον απαιτητικό τεχνολογικό κλάδο (Manager as Career Coach), αλλά και να συμβάλλετε στην εκπαίδευση των εργαζομένων σας (Personal Career Focus) σε θέματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.
Τι προοπτικές δείχνει η αγορά του FinTech σήμερα;
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η αγορά του FinTech πολύ πρόσφατα ήταν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2019 μόνο (δηλαδή πριν μόλις έναν χρόνο) άγγιζε σε αξία τα 86 δισεκ. δολάρια! Είναι φυσικό ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων μηνών έριξε την αξία αυτή στα επίπεδα που βρισκόταν το FinTech το 2017. Παρ’ όλα αυτά ο COVID-19, αναγκάζοντάς μας να αποφεύγουμε όλοι τις συναλλαγές από κοντά, δημιούργησε (και ακόμα δημιουργεί) νέες ανάγκες για εξ’ αποστάσεως υπηρεσίες και Χρηματοοοικονομικές Τεχνολογίες.
Είναι ενδεικτικό επίσης το πόσες ελληνικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα προσήλθαν στον “Κόμβο Καινοτομίας FinTech”: μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Κόμβος είχε ήδη λάβει πάνω από 45 αιτήματα, κυρίως από νεοφυείς επιχειρήσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αντικείμενο του αιτήματος ήταν πληροφορίες σχετικά με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και την απόκτηση άδειας λειτουργίας, ενίοτε σε συνδυασμό και με νομικά ερωτήματα. Όπως ήταν αναμενόμενο λόγω των πρόσφατων τροποποιήσεων του σχετικού θεσμικού πλαισίου (PSD2), η πλειονότητα των ερωτημάτων αφορούσε υπηρεσίες πληρωμών.
Παράλληλα, από την ΤτΕ προωθείται ένα ακόμα πιο ευέλικτο νομικό και κανονιστικό περιβάλλον που θα στηρίζει πλήρως την καινοτομία. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), δημιουργείται σταδιακά ένα ρυθμιστικό φίλτρο (regulatory sandbox) που θα διευκολύνει τη χρηματοοικονομική τεχνολογία στην Ελλάδα. Όπως επεσήμανε και η Επικεφαλής του FinΤech Hub και Σύμβουλος Διοίκησης της ΤτΕ, Σ. Καμπουρίδου, «στην Ευρώπη των 27, μόνο 5 χώρες (Δανία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία) έχουν λειτουργικά sandboxes» – και αν τα καταφέρουμε θα είμαστε η έκτη χώρα στην Ευρώπη.